Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/smartlin/pannontuzvedelem.hu/html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5752
Munkavédelmi szabályzat | Pannon tűzvédelem

Munkavédelmi szabályzat

tűzvédelmi-szabályzatA munkavédelmi szabályzat készítése – mint belső szabályozás – nem függ a munkavállalói létszámtól, szükségségét szakmai követelmények határozzák meg.

A hatóság kiemeli, hogy a munkavédelemre vonatkozó jogszabályokban előírtak keretei között a munkáltatók által elkészített, munkavédelmi feladatokat és kötelezettségeket összefoglaló belső szabályozás tartalmi követelményeit és azok teljesítését ellenőrizheti a munkavédelmi hatóság, illetve szükség esetén e körben adhat szakmai tanácsot a szabályozás tekintetében. A belső szabályozás elnevezését azonban – az egyes jogszabályokban munkavédelmi szabályzatban történő megnevezés ellenére – a munkáltatók maguk választhatják meg.

A munkavédelmi szabályzat tartalmára – az említett kivétellel – nincs követelmény. Amennyiben a munkáltató által írásban szabályozásra kötelezett munkavédelmi feladatokat és kötelezettségeket összefoglaló belső szabályozást “munkavédelmi szabályzat” néven adják ki, akkor tartalmának teljesíteni kell az előírt kötelezettséget (pl.: a védőeszköz juttatás belső rendjét a foglalkozás-egészségügyi orvosnak is alá szükséges írnia).

Jó tudni, hogy a hatóság ellenőrizheti a munkavédelmi szabályzat, a munkáltató által készített belső szabályozás – mint a szabályozási hierarchia alsó szintje – végrehajtását, szakmai tartalmának megfelelőségét.

Munkavédelmi szabályzatot kötelező a munkaadónak készíteni, de ma már munkáltató különálló dokumentációs rendszerben szabályozhatja a következőket:

  • Kockázatértékelés
  • A munkaköri orvosi és egészségügyi vizsgálatok elvégzésének rendjét
  • Egyéni védőfelszerelések használatának rendjét
  • Munkavállalók munkavédelmi oktatásának rendjét
  • Veszélyes gépek-berendezések üzembe helyezési szabályozása

Kockázatértékelést már nem csak veszélyes foglalkoztatást folytató cégeknek kell elkészítenie. Korábban a tevékenység megkezdésétől számított egy éven belül el kellett készíteni, de ezt most már a tevékenység megkezdése előtt rendelkeznie kell a vállalatnak kockázatértékeléssel. Ezt az értékelést háromévente felül kell vizsgálni, de súlyos munkahelyi baleset bekövetkeztével azonnal. Valamint, ha lényegesen megváltoznak a munkakörülmények vagy új technológia kerül bevezetésre akkor szintén új anyagot kell készíteni.

A dolgozó részére munkavédelmi oktatást kell szervezni. Nem elég csak igazolni, hogy a munkavállaló részt vett az oktatáson, hanem az oktatási anyagot vissza kell kérdezni. Ezeket az oktatásokat évente meg kell ismételni, valamint munkába állás megkezdése előtt.

A munkavédelmi oktatásnak ki kell terjednie munkáltató és a munkavállaló kötelezettségeire és jogaira, az orvosi vizsgálatok rendjére, az egyéni védő felszerelések alkalmazására, a kockázatértékelés eredményeire, a lehetséges vészhelyzetek kezelésére, a használatos gépek és berendezések megfelelő használatára valamint az esetleges veszélyes anyagok felhasználására.

Kérjen ajánlatot!

Jogszabály