Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/smartlin/pannontuzvedelem.hu/html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5752
Tűzjelzők felülvizsgálata és karbantartása | Pannon tűzvédelem

Tűzjelzők felülvizsgálata és karbantartása

Tűzjelző rendszer karbantartása

Magának a tűzjelző rendszer üzembe helyezésekor és hatósági átadásakor elvégzett ellenőrzések csak azt bizonyítják, hogy a rendszer helyesen lett kiépítve, így a hosszú távú megfelelő működést csak rendszeres ellenőrzésekkel és karbantartásokkal lehet biztosítani.

A felülvizsgálat körébe tartozik a rendszer elemeinek működőképesség szerinti ellenőrzése, valamint a személyi és környezeti feltételek ellenőrzése.

A tűzjelző berendezések ellenőrzését és karbantartását csak érvényes tűzvédelmi szakvizsga bizonyítvánnyal rendelkező személy végezheti.

Az élet és vagyonvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy lehetőleg már a tűzjelző rendszer hatósági átadásakor leszerződjön az üzemeltető egy szakképesítéssel rendelkező személlyel vagy szervezettel, akinek a feladata a tűzjelző rendszer működőképes üzemben tartása valamint az esetleges hibák kijavítása.

Rendszeres felülvizsgálat:

A rendszeres felülvizsgálat célja, hogy a tűzjelző rendszer megfelelő működőképességét ellenőrizzék normál körülmények között.

A napi és havi ellenőrzések az üzemeltető részéről kinevezett felelős személy feladatai közé tatoznak. Ezen ellenőrzések célja, hogy a rendszer jelzésképességét ellenőrizzék, míg a másik, hogy a rendszer kezelői és az épület használói megfelelő rutinnal rendelkezzenek.

A féléves és éves ellenőrzést szintén a felelős személynek kell koordinálni, de ezekben az esetekben már műszaki ellenőrzéseket, javításokat kell előtérbe helyezni, melyek már a szakképzett karbantartó feladata.

Különleges felülvizsgálat:

Elképzelhetőek olyan esetek, amikor azonnali és különleges figyelmet igényelnek. az alábbi esetekben a felelő személynek értesítenie kell a karbantartót, hogy elvégezhesse a szükséges javításokat ellenőrzéseket:

  • tűzeset esetén;
  • téves jelzés esetén;
  • a rendszer meghibásodása esetén;
  • a rendszer helyi vagy távolról történő változtatása esetén;
  • hosszú üzemszünet után;
  • új karbantartóval kötött szerződés után.

A felülvizsgálatokról és karbantartásokról naplót kell vezetni.

Félévenként ellenőrizni kell a tűzjelző központ minden jelzésének működését valamint jelző áramkörönként legalább egy jelzésadó vagy érzékelő működését.

Minden ellenőrzéskor más jelzésadót vagy érzékelőt kell felülvizsgálni. Ha a tűzjelző központ leírásában a tűzjelző központra vagy annak egyes részeire (pl. az akkumulátorokra) fél évnél gyakoribb felülvizsgálatot ír elő, vagy az üzemi körülmények (pl. az érzékelők porosodása) azt indokolják, a felülvizsgálatot és a karbantartást ezek figyelembevételével kell végezni. A szakszerű üzembe helyezés feltételeit a tűzjelző központ gyártója határozza meg.