Tűzvédelem aratás idején

A betakarítási munkák folyamán nem elég, hogy nagy igénybevétel szükséges mind személyi mind gépi vonatkozásban, emellett még tűzveszélyesek is. Kellő körültekintéssel kell lenni a betakarítási munkák során az erőgépek tűzvédelmére, az aratásra valamint a tarló és rostnövény hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismeretére és betartására.

Ezeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014 (XII. 5.) BM rendelet) tartalmazza és röviden a következőken szolgáltatja.

A mezőgazdasági betakarítások során csak olyan erőgép, munkagép illetve egyéb jármű vehet részt, mely legalább egy darab 21A és 113B vizsgálati egységtűz oltására alkalmas tűzoltó készülék van elhelyezve. A tűzoltó készüléknek természetesen a jogszabályban szereplő módon és időközönként ellenőrizve van, valamint a betakarítási munkák elkezdése előtt az üzemeltető elvégezte a kellő ellenőrzést. A betakarítási munkák megkezdése előtt ötnél több munkagép ellenőrzésének esetén tíz nappal be kell jelenteni írásban az illetékes katasztrófavédelmi hatóságnál, és a szemléről jegyzőkönyvek kell készíteni, melyből egy példányt a munkagépen el kell helyezni.

Az aratás megkezdését célszerű a közutak valamint vasúti sínek mellett megkezdeni és ezek mellett legalább egy három méteres védőszántást kell kialakítani.

A munkálatok során a dohányzás szabályaira is kellő körültekintettek kell lenni. Aratás közben a gabonatáblától legalább 15 méterre lehet egy dohányzó helyet kijelölni és ott egy vizet tartalmazó edényt kell elhelyezni.