Zenés, táncos rendezvények

A kiemelt szabadtéri rendezvényeken (zenés, táncos rendezvény), a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó szabályait az alábbi eltérésekkel kell megfelelően értelmezni:

  • A rendezvénye szervezője tájékoztatásként a rendezvény megjelenésére szolgáló honlapon elektronikusan letölthető formában közzé teszi a tűzvédelmi előírásokat és a biztonsági intézkedéseket tartalmazó kiürítésre, menekülésre vonatkozó dokumentációt.
  • A helyszínen a menekülés biztosítását szolgáló – a rendezvény miatt telepített – villamos berendezéseket tartalék energiaforrással ellátni a szabadtéri rendezvény területének kiürítéséhez szükséges ideig, de legalább 30 percig biztosítani kell a megfelelő táplálást.
  • A rendezvény műsorszámaival érintett helyszínének területére egy legalább 2 méter képátmérőjű kivetítőt kell elhelyezni elsődlegesen a rendezvény résztvevőinek biztonsági tájékoztatására.
  • A rendezvényen résztvevők biztonságának érdekében léptékhelyes alaprajzokat kell elhelyezni a menekülésre szolgáló útvonal közelében valamint azokon a helyeken, ahol a résztvevők koncentrálódása várható. Az alaprajzon a menekülési útvonalat valamint a menekülést és eligazodást segítő rajzi elemeket kell feltüntetni.

A rendezvény szervezőjének egy úgynevezett irányítási pontot kell kialakítania, ahol a rendezvény szervezője, rendezvény biztonsági vezetője, tűzvédelmi felelős, valamint egy esetleges káreset bekövetkezése során a rendőrség, mentők valamint a katasztrófavédelem intézkedésre jogosult képviselői végeznek irányító feladatokat.

Az irányítási ponton keresztül a rendezvény szervezője biztosítja a megfelelő kommunikációs és tömegtájékoztatási lehetőségeket.

Ezen az irányítási ponton 2 db 55A, 233B, C teljesítményű tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani, amit nem szükséges a rendeletben meghatározottak szerinti biztonsági jellel megjelölni.

Az irányítási ponton el kell helyezni legalább egy példányban a rendezvényre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat.

A rendezvény helyszínén, annak időtartama alatt a szükséges oltóvizet és annak a kivehetőségét a legveszélyeztetettebb helyszíni védelem érdekében a rendezvény szervezőjének biztosítania kell, mely történhet egyedi, eseti műszaki megoldással. A szükséges oltóvíz mennyiségét, helyét és a követelményeit adott rendezvényre vonatkozó egyedileg az illetékes első fokú tűzvédelmi hatósággal határoztatjuk meg egyeztetés keretei belül.