Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /chroot/home/smartlin/pannontuzvedelem.hu/html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5752
Érintésvédelem | Pannon tűzvédelem

Érintésvédelem

Érintésvédelem célja:

Az aktív és a passzív érintésvédelmi módszerekkel megakadályozza a berendezések feszültség alatti részeinek véletlen érintését, valamint az elektromos árammal működő gépek külső burkolata berendezés meghibásodása esetén se okozzon áramütést.

Ennek a veszélynek az elkerülésére a villamos berendezések üzembe helyezése olyan műszaki, biztonsági, szerelési előírások betartását követeli meg, amelynek betartása elengedhetetlen a biztonságos üzemeltetéshez. Amennyiben az érintésvédelem jól van kiválasztva és az üzemképesen valamint kifogástalanul működik, akkor az elektromos berendezések üzemi szigetelés sérülése, meghibásodása esetén sem kell áramütésre számítani.

A legalattomosabb és legveszélyesebb hiba a fémtestű villamos berendezéseknél a testzárlat, melyre a berendezések működése közben semmi nem utal. Megfelelő érintésvédelem nélkül az ilyen meghibásodások életveszélyesek.

Az érvényben lévő 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet a villamos berendezés üzembe helyezése előtt valamint előírt rendszerességgel időszakosan meghatározza az érintésvédelmi ellenőrzést.

  • Áramvédő kacsoló: havonta
  • Hordozható villamos gépek (ívhegesztő), kéziszerszámok: évente
  • KLÉSZ hatálya alá tartozó épületek: 6 évente
  • Minden más villamos berendezés: 3 évente

Az érintésvédelmi felülvizsgálatot csak az a személy végezheti, aki erősáramú előképzettséggel rendelkezik és legalább 3 év gyakorlati időt töltött el a szakmában. Elvégezte az érintésvédelmi felülvizsgáló tanfolyamot és sikeres vizsgát tett valamint rendelkezik OKJ-s érintésvédelmi felülvizsgáló bizonyítvánnyal.