Érintésvédelmi mérés

kjat01-ceÉrintésvédelem időszakos felülvizsgálata

Kötelező minden épület villamos berendezéseinek felülvizsgálata használatba vétel előtt, és ezután időlegesen.

 

Az érintésvédelem azt jelenti, hogy a villamos berendezések használat közben vagy esetleges  meghibásodásuk következtében sem okozzanak áramütésveszélyt a használójukra.

Mint minden, amit használunk az elektromos berendezések is sérülnek, meghibásodnak használatuk közben. Ebben az esetben áramütésveszély jelenti a legnagyobb veszélyt.

Ennek a veszélynek az elkerülésére a villamos berendezések üzembe helyezése olyan műszaki, biztonsági, szerelési előírások betartását követeli meg, amelynek betartása elengedhetetlen a biztonságos üzemeléshez. Ha az érintésvédelem jól van kiválasztva és az kifogástalanul működik, akkor az elektromos berendezések  üzemi szigetelés sérülése, meghibásodása esetén sem kell áramütésre számítani.

Aktív és passzív érintésvédelmi módszerekkel megakadályozza a berendezések feszültség alatti részeinek véletlen érintését, valamint az elektromos árammal működő gépek külső érinthető burkolata a berendezés meghibásodása esetén se okozzon áramütést.

Az érvényben lévő 14/2004.(IV.19) FMM rendelet a villamos berendezés üzembe helyezése előtt, és előirt rendszerességgel időszakosan határozza meg az érintésvédelem ellenőrzését.

  • áramvédő kapcsoló: havonta
  • hordozható villamos gépek (ívhegesztő) kéziszerszámok: évente
  • KLÉSZ hatálya alá tartozó épületek: 6 évente
  • minden más villamos berendezésen: 3 évente

Kérjen ajánlatot!

Jogszabály